Fogadalmak – Az egyetlen dolog, amiért SOHA nem valósítod meg őket

2017/01/06. - írta: Marius Lucas

celok_elhatarozasok.jpg

Neked mi a fogadalmad, mi a nagy elhatározásod erre az évre?

Üzletépítőknél rengetegszer halljuk ezt, hogy:

„Tűzz ki konkrét célokat, határozd meg a dátumot, hogy mikorra szeretnéd elérni. Írd le, rajzold le és függeszd fel a falra jól látható helyre.

Már szinte közhelyes.

Csak ilyenkor elfelejtenek mondani valamit. Ilyenkor senki sem mondja Neked, hogy 1 valami hiányzik.

Mert a gond az, hogy van egyetlen egy dolog, ami ha nincs ott kezdettől fogva, amikor a céljaidat meghatározod, akkor: csinálhatsz bármit (!), fejen-állhatsz-hajnalig-oroszul-számolva-a-bárányokat, akkor sem fogod elérni a céljaidat.

Tényleg, sokszor miért olyan nehéz megvalósítani az ilyen nagy elhatározásokat?

Miért nem lesz semmi az újévi fogadalmakból a legtöbb esetben?

 

Az ok nem az, amire gondolsz…

 

Most ilyeneket mondasz, hogy

---„persze, nem valósítjuk meg, ha nem gondoljuk komolyan”

---„nem érjük el a célunkat, ha nem dolgozunk keményen”

---„biztosan nem akarjuk eléggé, azért nem sikerül”

Ezek mind befolyásolják, hogy eléred-e azt, amit akarsz.

De ha mindezek meg is vannak, ez akkor sem elég. Ha azt az egy dolgot nem tetted a helyére kezdettől fogva.

Mondok néhány példát:

---Ismersz olyan lányt, aki le akar fogyni 10 kilót, kőkeményen dolgozik ezen, zumba edzésre jár, fitneszterembe van heti 8-szor --> le adja a 10 kilót, de egy hónap múlva mindig újra vissza felszedi?

--- Ismersz olyan középsulist, aki bármennyit tanul is matekból, bármennyire akarja is, bármennyire fenyegetik a szülei --> sohasem lesz 3-asnál jobb tanuló?

---Ismersz olyan üzletépítőt / értékesítőt, aki keményen dolgozik, hetente több üzleti tárgyalása van, rengeteg marketing-bemutatót tart, nagyon akarja ezt az egészet --> és mégsem ér el soha egy bizonyos szintnél többet?

Sokan érzik úgy, hogy hiába tűzik ki a falra a céljaikat.. hiába nézegetik nap, mint nap, sőt mindent megtesznek, hogy elérjék őket: MÉGSEM jön a várt eredmény.

Főleg úgy idegesítő ez az egész, hogy azt látod, egyeseknek működik, sőt játszva könnyen érik el a leghajmeresztőbb céljaikat.

DE EZ MIÉRT VAN ÍGY?

Kapaszkodj meg…

 

A csajozásban keresd a választ…

a_gimi_jonoje_es_a_felenk_fiu.jpg 

Hogy megértsd mi a gond, mondok egy példát.

Van két srác.

Van egy okos jólnevelt szégyenlős fiú, aki minden szünetben a padban ül, csendes, alig hallod a hangját, mindig virágot visz az osztályfőnöknőnek.

Meg van a gimi macsója, az Alfa, a falka vezér.

A szégyenlős kisfiú most év elején megfogadja, hogy IDÉN elhívom randizni a gimi legmenőbb lányát.

Most pedig képzeld el, milyen a gimi macsója!

Ne a külsejére gondolj, hanem a megjelenésére. A kisugárzására.

Ránézel, milyen üzenetet közvetít? Mit árul el magáról az, ahogyan viselkedik?

Lehet nem a legmenőbb cuccokban jár, de jól áll neki. Látod, hogy kényelmesen érzi magát a bőrében. Az ábrázata olyan, mint akit nem lehet zavarba hozni, bátran néz a szemedbe. Vicces, jó a humora, van benne egy olyan laza-vagányság, ami könnyen megfogja az embert.

Még a járása, a testtartása is azt tükrözi, hogy határozott, tudja ki ő és mit akar elérni és valahogyan mindig el is éri azt.

Szerinted, ki fog végül randizni a gimi legszebb lányával?

A szégyenlős kisfiú vagy a macsó srác?

Tanulhat a szégyenlős fiú bármennyi csajozó szöveget, gyakorolhat otthon a tükör előtt hajnaltól napestig, bármennyire erősen akarja ezt: akkor se fog elmenni vele a lány.

Tudod miért??

 

Az igazi gond…

 

Az igazi gond az a fiú önmagáról alkotott képében van.

Mert az, ahogyan viselkedsz, azt mutatja másoknak, hogy milyen véleményed van önmagadról.

Ezt olvasd el még egyszer.

Az, ahogyan viselkedsz, azt mutatja másoknak, hogy milyen véleményed van önmagadról.

És ez a szégyenlős, csendes, visszahúzódó fiú szerinted milyen üzenetet közvetít önmagáról?

Ott legbelül szerinted ő tényleg elhitte, hogy neki valaha is sikerülhet elhívni a gimi legmenőbb lányát? Elhitte önmagáról, hogy ez menni fog neki és a lány igent fog mondani neki? Szerinted, hogy viselkedett, amikor odament a lányhoz? (ha egyáltalán oda mert menni)

Na ez itt a gond, barátom.

Az énképünk hordozza az önmagunkról alkotott véleményünket. Azt mutatja nekünk, hogy milyenek vagyunk igazából. Abból építkezik, hogy mi mit hiszünk el önmagunkról.

Gyakran nem tudatosan formálódik ez a kép. A múltbéli tapasztalatainkra épít: sikereinkre-kudarcainkra, megaláztatásainkra-győzelmeinkre, arra, hogy mások hogyan reagáltak már valamire, amit korábban tettünk.

az_onmagunkrol_kialakitott_kep_iranyit.jpgHa egy macska egyszer ráugrott a sütőre, biztos lehetsz benne, hogy azután még a konyha közelébe se fog menni. Mi is saját magunkat korlátozzuk le sokszor, múltbéli rossz élmények miatt, mert „tudjuk, hogy az már rosszul sült el korábban, ezért elkerüljük még a lehetőséget is, hogy kellemetlenül érezzük magunkat”.

Mindebből létrehozunk egy mentális képet önmagunkról: ILYEN VAGYOK.

És amikor egy ilyen gondolat vagy önmagunkról kialakult hiedelem beágyazódik ebbe a képbe: akkor az egy automatikus IGAZSÁGGÁ változik. Ezt soha nem kérdőjelezzük meg.

Ez lesz az alapja mindennek, amit ezután teszünk: minden érzéseink, viselkedésünk összhangban van az önmagunkról alkotott és tényként elfogadott képünkkel.

Egyszerűen nem tudunk máshogyan viselkedni.

Ez határozza meg, az eredményeinket is: hogy mi az, amit el tudunk érni és mi az, amit nem.

Mi az, amit nehéznek tartunk és mi az, ami könnyű.

Sőt még azt, is hogy mások hogyan viszonyulnak hozzánk.

Az énképed olyan, mint a termosztát a szobádban: beállítod egy bizonyos hőfokra és az ezután „megszabja” a hőmérsékletet, „felügyeli” és „gondoskodik” róla, hogy mindig a megadott szinten tartsa.

---Ezért nem tud lefogyni a lány, aki tudatosan keményen dolgozik ezen, de végül mindig visszaesik --- > mert bármennyire is próbálja, az új kinézete nincs összhangban az énképével. „egyszerűen ilyen vagyok, nem tudok mit tenni” --- A MEGADOTT SZINTEN TARTJA

---Ezért nem tud eredményeket elérni az üzletépítő ---> mert fejben nincs ott; nem meri elhinni, hogy ő sikeres lehet; nem tudja elképzelni milyen lenne, ha tényleg sikeres lenne; talán önmagát még mindig alkalmazottnak látja; a fejében ő nem tudja elképzelni magáról, hogy képes havi xxxx összegnél többet keresni. ---- A MEGADOTT SZINTEN TARTJA

---Ezért nem tud egy 3-as tanuló soha 5-ösre végezni matekból, mert lehet az apukája azt monda neki egyszer, hogy „fiam te tök hülye vagy matekból” és ő elhitte, elfogadta ezt. A tanárok és az eredményei folyton megerősítik ezt az énképét. Nem tud kilépni ebből a dobozból.   --- A MEGADOTT SZINTEN TARTJA

És figyelj, ezek az emberek mindig megtalálják a módját annak, hogy igazolják az elképzeléseiket.

Mindig meg fogják tudni magyarázni Neked, hogy miért nem sikerült elérniük valamit. És felveszik az áldozat mentalitást:

„Mert ők ilyenek. Ők ennyire képesek.”

„ők mindig megjárják”

„nekik sosem sikerül semmi”

„ők nem érdemlik meg, hogy sikerüljön” stb.

Pedig az igazság az, hogy sokkal több van bennük ennél. Csak saját belső korlátokat állítanak fel és kezdettől fogva kudarcra ítélik önmagukat.

Valahogy így képzeld el:

 az_enkepunk.jpg

 

Hosszútörténet röviden:

 

Ha célokat tűztél ki, fogadalmakat tettél, elhatároztál valamit… az szuper dolog. Ezek előre visznek.

És ha valóban el is szeretnéd érni őket…

Akkor tedd helyre a BELSŐ JÁTÉKODAT, állítsd helyre az egészséges énképedet.

Igenis most kérdőjelezz meg minden olyan belső érzést, ami azt súgja Neked, hogy Te nem vagy képes valamire. Mert ez nem igaz. Igenis képes vagy rá.

Az igazság az, hogy minden, amire szükséged van hozzá, már meg van benned.

Hidd el.

Lássam rajtad, hogy elhitted.

Ha ezt teszed, akkor tuti sikerül megvalósítani a célod.

Legyen ez egy ilyen év számodra. OK?

 

Marius

 

U.I. ha üzletépítő vagy, itt találsz több ehhez hasonló cikket: www.mariuslucas.com

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alfahalozatepites.blog.hu/api/trackback/id/tr3812104909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.